185 Old Burleigh Road, Broadbeach

Gold Coast

Client: Spyre Group

Year: 2017

With a premier address on the pristine Gold Coast beach front, the Broadbeach tower is set to become a highly-desired multi residential development. The building’s sophisticated and elegant architectural form creates a timeless insertion into the urban tapestry of the Gold Coast.

The unique tower design ensures all residents have unobstructed ocean views overlooking the picturesque beach. The internal apartment configuration captures the idyllic Gold Coast lifestyle, featuring open living spaces and expansive glazing that provides exceptional natural ventilation and lighting.

Winning the commission for the tower through design application and intelligent space planning, ML Design were able to blend building beauty with a highly efficient layout – something that exceeded the clients’ expectations and enabled our team to collaborate with the client in transforming their vision into a reality.

Through collaborating with the client, ML Design were also able to develop integrated technology applications for the project, including a virtual valet car parking and virtual concierge systems to an elevated reception space.

These features ensure the building resonates more as a resort than a typical residential building, while offering a unique lifestyle not seen in other developments.

When developing our design for this project the ML Design team had a number of key consideration: how to make it a stand-out project, how to make it as efficient as possible and how to make the project work within constraints.

Since the building will only be 13 metres wide, it is an exceptionally slender form that is visually striking but also incurs significant structural challenges that needed to be considered in the design phase.

ML Design’s unique design solution challenged planning, structure, parking and envelope to create an iconic building that exceeds the client’s brief and creates a striking new architectural landmark for the Gold Coast. Our innovative design achieves exceptional outcomes within a very constrained building envelope, testament to a highly considered design response.