Olive York Way

7-11 Olive York Way, West Brunswick, Victoria

Client: BDC Properties

Year: 2016

Located within a quiet neighbourhood of West Brunswick, Olive York Way creates a luxurious and contemporary lifestyle for residents. Combining strategic design with a highly sought-after location, this is apartment living at its best.

Each building includes a number of apartment mixes, with each apartment prioritising good solar access, and ensuring no apartments have an undesirable southern aspect. Our designs allow the apartments to capture ample natural light and cross-ventilation, while adding to the bright and airy feel inside.

ML Design collaborated with the client on this project to deliver designs that ensured a positive yield for the developer, while still creating a project that would be comfortable to live in year round.

As well as the requirement to achieve a good apartment yield across the site, one of the foremost design challenges was to achieve good solar aspect to all apartments within the development.

Another was to ensure that buildings were separated sufficiently to minimize overshadowing between blocks and to create a buffer for privacy and outlook from within apartments and their balconies.

The Design Team strove to ensure that the building massing staggered such that the scale of the southern elevations were in keeping with the residential areas to the south of the site, thereby eliminated any potential southern overshadowing during the daytime.

The final designs delivered by ML Design were all in accordance with the Better Apartment Design Standards – which are now an integral part of the Victorian Planning Scheme. Each apartment enjoys a luxurious layout, which opens onto generously proportioned balconies with easterly, westerly or northerly aspects.

The double-level dwellings in the northern building have re-invented the traditional city loft – and the building uses central circulation spines every other level to ensure north facing living spaces, dual aspects and effective cross ventilation. The southern blocks are separated by more than 11 metres internally, and this space has been used to create pedestrian pathways at the podium level to connect residents to the whole site and the surrounding neighbourhood.

The upper penthouse levels use a parapet setback for private terraced landscaping, while the staggered building forms of the two southern blocks allow for expansive common gardens for all residents to enjoy. By carefully considering the building placement on the site, the designs have also allowed for spectacular views across Brunswick to the CBD.

At Olive York Way, ML Design Melbourne have delivered a solution which meets an appropriate yield and apartment mix, while achieving desirable, apartment living for all residents.