The York

8 Olive York Way, West Brunswick, Victoria

Client: R Corp

Year: 2014

Immersed within the friendly West Brunswick neighbourhood with tree-lined streets, period homes and an abundance of green open space – The York presents residents with an idyllic and sought-after suburban lifestyle only 8 minutes away from Melbourne CBD. Residents at The York can enjoy the serenity of their local neighbourhood, while still being close to all the amenity Melbourne has to offer.

Each stunning apartment has a signature style that has proven successful across a number of multi-residential projects. By utilising fresh, clean, timeless designs and creating an abundance of natural light the apartments are appealing to owner occupiers and astute investors alike.

Featuring luxury inclusions such as Juliet balconies, a 2-level basement carpark with bike storage, stone benchtops, sophisticated bathroom and kitchen details, high quality appliances and consistent clean architecture – future residents can enjoy a sophisticated lifestyle in the serenity that comes from the location.

ML Design’s track record in delivering strategic design solutions and our collaborative approach to design and documentation is what saw us appointed to the design team for The York. Our studio collaborated closely with the client to ensure we delivered positive design outcomes.

The main challenges arose from the site constraints and the strict interpretation of an outdated local government development overlay. The design solutions were tailored to ensure the Local Authority was happy with the volume of the final solution and all apartments received natural light and breezeways.

The York’s site is very large and ML utilised this space to ensure the best yield for the client. This meant our designs were structured around the development of four residential buildings grading in height from three-storeys in the south to 9-storeys in the north.

The blocks are separated by over 10 metres internally and a pedestrian path winds through the site in order to connect the neighbourhoods either side of the development. The final design solution uses a limited palate with clear definition of mass and voids delineating each apartment. The result has been a great commercial success, and raises the bar for developments in the area.